fbpx Skip to main content

Acne

Acne

We spreken van acne als poriën met talg, bacteriën en vetzuren verstopt zijn. Deze talgophopingen veroorzaken ontstekingen in de omliggende huid: er ontstaan rode bultjes, puistjes en onderhuidse ontstekingen. Acne komt vooral voor in het gezicht, op de borst en op de rug.
Acne komt bij 85% van de mensen tussen het 12e en 24e levensjaar voor. Na de tienerjaren neemt het aantal mensen met acne sterk af naar 1% van de mannen en 5% van de vrouwen.
Vaak heeft acne verschillende verschijningsvormen; naast mee-eters (comedonen) zien we ook rode bultjes (papels), puistjes (pustels) en/of onderhuidse ontstekingen (noduli en cysten), in wisselende combinaties en in meer of minder ernstige mate.

De meest voorkomende soorten acne in de praktijk zijn:

Acne vulgaris: dit is de medische term voor jeugdpuistjes ( ‘vulgaris’ is Latijn voor ‘gewoon’). Het is dan ook verreweg de meest voorkomende vorm van acne. Dit type kan alle kenmerken van acne vertonen, meestal in een vrij milde vorm.

Acne conglobata: bij dit type zijn de talgklieren zeer heftig ontstoken, met name op de rug, schouders en borst. Dit leidt tot dikke, rode en pijnlijke bobbels (infiltraten) en holtes die met pus gevuld zijn (abcessen). Vooral jonge mannen hebben een grote kans om deze vorm van acne te ontwikkelen die ook na hun 20e levensjaar nog actief blijft. Na genezing blijven vaak ontsierende littekens achter.

Acne fulminans: deze zeer heftige (en gelukkig zeldzame) vorm van acne begint heel plotseling. De afwijkingen van de huid lijken erg op die van acne conglobata met het verschil dat de patiënt ziek is en last kan hebben van gewichtsverlies, gewrichts- en spierpijnen.

Acne infantum: wordt ook wel baby-acne genoemd en is eigenlijk een buitenbeentje in de ‘acne-familie’. Het komt vrij vaak voor dat pasgeboren baby’s kleine acne-puistjes in het gezicht krijgen onder invloed van hormonen zoals androsteron en testosteron. De verschijnselen zijn meestal mild en verdwijnen vanzelf.

Acne ectopica (hidradenitis suppurativa): is een chronische ontsteking van de haarzakjes. De ontstekingen komen vaak voor in de liezen en oksels. Deze vorm van acne ontstaat meestal na de puberteit en komt meer voor bij mensen die roken en overgewicht hebben.

Behandeling van acne

Prakijk Permanently beschikt over de middelen en behandelingen om acne te verhelpen.

Acnetherapie. Acne therapie bestaat uit het reinigen van de huid en uit een dieptereiniging door middel van het aanprikken en verwijderen van meeëters en puistjes.

Lees meer over deze behandeling

Mechanische peeling. Met een mechanische peeling bedoelen we microdermabrasie waarbij kristallen onder hoge druk de dode huidcellen verwijderen.

Lees meer over deze behandeling

Medische peeling. De behandelende huidspecialist kan kiezen uit verschillende soorten peelings: op basis van glycolzuur, fruitzuur, trichloonazijnzuur, Jessner of salicylzuur. Door de bestanddelen in deze peelings lost de bovenste huidlaag op en komen nieuwe huidcellen aan de oppervlakte waardoor de huidstructuur verbetert.

Lees meer over deze behandeling

Therapeutische producten. De beste resultaten behaald u zodra bovenstaande behandelingen gecombineerd worden met het gebruik van huidproducten thuis, die een diepe egaliserende werking hebben in de huid. De actieve ingrediënten in de producten van Skinceuticals versnellen het delingsproces van huidcellen. De ingrediënten dringen diep door in de huid en verbeteren schade, ook in de diepere huidlagen. De acneproducten zijn ontwikkeld voor de jonge en verouderende huid die last heeft van puistjes. Het combineert krachtige reinigingsbestanddelen met glycolzuur en twee soorten salicylzuur om de poriën te zuiveren, onregelmatigheden te vereffenen en de huid op te laten lichten.  Therapeutische producten hebben in tegenstelling tot gewone cosmeticalijnen hoge concentraties werkzame stoffen.

De behandelende huidspecialist bespreekt tijdens het consultgesprek welke behandeling het meest geschikt is voor u.

Verwijzingen en vergoedingen

Indien u een aanvullende verzekering heeft, wordt acnetherapie geheel of gedeeltelijk vergoed door uw zorgverzekeraar. Dit geldt alleen voor het gezicht. Informeer bij uw zorgverzekeraar welke rechten op vergoeding u heeft en raadpleeg de polisvoorwaarden van uw zorgverzekeraar. Een verwijzing van de huisarts of medisch specialist is niet nodig, tenzij uw zorgverzekeraar daarom vraagt. De huidtherapeuten van Skinsis Clinic voldoen aan alle kwaliteitseisen die nodig zijn om in aanmerking te komen voor vergoeding.

Afspraak maken

Wilt u meer weten over één van de behandelingen?
U kunt bij ons geheel gratis en vrijblijvend een consultgesprek inplannen.

Consult inplannen

Of bel direct

Nu bellen
BOEK HIER EEN GRATIS CONSULT