fbpx Skip to main content

Pigmentstoornissen

Pigmentstoornissen

We spreken van pigmentstoornissen als er teveel of juist te weinig pigment in de huid aanwezig is.

Pigment, ook wel melanine genoemd, is een kleurstof die kleur geeft aan je haren, de iris van je oog en aan de huid. Naarmate het lichaam ouder wordt, kunnen hormoonveranderingen, stress en vochtgebrek de aanmaak van pigment stimuleren. Dit noemen we hyperpigmentatie. Door dit proces ontstaan er pigmentvlekken: ontsierende verkleuringen in het gezicht of elders op het lichaam. Ook zonnebaden zonder bescherming leidt in de meeste gevallen tot pigmentvlekken. Als pigment verdwijnt spreken we van hypopigmentatie.

De meest voorkomende pigmentstoornissen in de praktijk zijn:

Lentigo, ook wel ouderdomsvlek of levervlek genoemd, is een veel voorkomende, bruine verkleuring van de huid die doorgaans goedaardig is. Deze huidafwijking treedt vanaf middelbare leeftijd op bij mensen met een licht huidtype die veelvuldig aan zonlicht hebben blootgestaan. Een lentigo komt met name voor in het gezicht en op de handruggen.

Melasma, ook wel zwangerschapsmasker genoemd, is een goedaardige bruine verkleuring in het gelaat bij vrouwen die zwanger zijn, de pil of hormoonmedicatie gebruiken. Melasma komt met name voor op het voorhoofd, de jukbeenderen, de bovenlip en de kin.

Post inflammatoire hyperpigmentatie (PIH) is een goedaardige rode tot bruine verkleuring van de huid. Het komt voor op plaatsen waar een ontsteking heeft plaatsgevonden, zoals acne of eczeem. Mensen met een donker huidtype hebben een grotere kans op het ontwikkelen van PIH.

Vitiligo is een mogelijk auto-immuunziekte die kan ontstaan bij mensen van elke leeftijd of iedere huidskleur. Het immuunsysteem valt hierbij lichaamseigen weefsels aan en vernietigt de pigmentcellen. Er ontstaan melkwitte vlekken in verschillende vormen en groottes.

Naevus, oftewel moedervlek, is een goedaardige en soms verheven vlek op de huid die licht tot donker van kleur is. Naevi kunnen vanaf de geboorte aanwezig zijn, maar de meeste ontstaan tussen het 3e en 40ste levensjaar. Erfelijke aanleg en zonverbrandingen op kinderleeftijd kunnen de ontwikkeling van naevi stimuleren. In een enkel geval kan een naevus zich kwaadaardig ontwikkelen.

Behandeling pigmentvlekken

Skinsis Clinic biedt verschillende behandelmethodes om pigmentvlekken te behandelen. De keuze wordt bepaald door de grootte en de locatie van de pigmentvlek, de diepte waarop de pigmentlaag zich bevindt en de concentratie van het pigment in de huid. De verschillende behandelmethodes zijn:

IPL lichttherapie. Lichtflitstherapie is een effectieve methode om ouderdomsvlekken of zonnevlekken te verwijderen. De behandeling kan toegepast worden op alle locaties van het lichaam, zolang er voldoende contrast is te zien tussen de vlek en de normale huidkleur. Het licht verhit het pigment zodanig sterk dat de vlek zal afbreken. De omringende huid en de huid onder het pigment blijven intact, alleen de vlek zelf wordt behandeld.

Lees meer over deze behandeling

Medische peeling. De peelings van Lira clinical kunnen de huid een egale teint geven. Een belangrijk ingrediënt van deze peelings is o.a. melkzuur. Melkzuur heeft de eigenschap om hyperpigmentaties op te lichten en reguleert de productie van melanine.

Lees meer over deze behandeling

Micro needling. Met micro-needling (een vorm van Collageen Inductie Therapie) wordt, door middel van hele kleine, steriele naaldjes die vibrerend op de huid terecht komen, kleine openingen in de huid gemaakt. Tijdens de behandeling maakt de huidspecialist gebruik van krachtige werkstoffen gericht op wat jouw huid nodig heeft. Tijdens de behandeling wordt diep in de huid het natuurlijke herstelproces geactiveerd waardoor nieuw collageen en elastine wordt aangemaakt. De huidteint wordt hierdoor egaler

Lees meer over deze behandeling

Camouflage therapie bij hyperpigmentatie. Soms kan camouflagetherapie een aanvulling zijn voor een huid met hyperpigmentatie en een onregelmatige teint. Bij Skinsis Clinic werken de specialisten met de professionele camouflageproducten van Oxygenetix aan. Deze ademende foundation laat de huid sneller herstellen na een behandeling en bevat tevens zonbescherming factor 30.

Lees meer over deze behandeling

Huidtherapeutische producten. De beste resultaten behaald u zodra bovenstaande behandelingen gecombineerd worden met het gebruik van huidproducten thuis, die een diepe egaliserende werking hebben in de huid. Producten van Skinceuticals bevatten hoge concentraties werkzame stoffen, zoals anti-oxidanten en melanineremmers om hyperpigmentaties en een onregelmatige huidteint te vervagen en de activiteit van pigmentcellen te reguleren. Daarnaast is het zeer verstandig om de huid dagelijks te beschermen met een zonnebrandcrème met factor 30 of hoger.

De behandelende huidspecialist bespreekt tijdens het consultgesprek welke behandeling het meest geschikt is voor u.

Verwijzingen en vergoedingen

Indien u een aanvullende verzekering heeft, wordt camouflagetherapie geheel of gedeeltelijk vergoed door uw zorgverzekeraar. Dit geldt alleen voor het gezicht. Informeer bij uw zorgverzekeraar welke rechten op vergoeding u heeft en raadpleeg de polisvoorwaarden van uw zorgverzekeraar. Een verwijzing van de huisarts of medisch specialist is niet nodig, tenzij uw zorgverzekeraar daarom vraagt. De huidtherapeuten van Skinsis Clinic voldoen aan alle kwaliteitseisen die nodig zijn om in aanmerking te komen voor vergoeding.

Afspraak maken

Wilt u meer weten over deze behandeling? U kunt bij ons geheel gratis en vrijblijvend een consultgesprek inplannen. Skinsis Clinic is naast de reguliere openingstijden ook in de avond en op zaterdag geopend. Wij verwelkomen u graag in onze praktijk!

Afspraak maken

Wilt u meer weten over één van de behandelingen?
U kunt bij ons geheel gratis en vrijblijvend een consultgesprek inplannen.

Consult inplannen

Of bel direct

Nu bellen
BOEK HIER EEN GRATIS CONSULT