fbpx Skip to main content

Stop dan met zoeken en lees dit artikel. We vertellen je graag meer over de werking van retinol en waarom dit ingrediënt bepaalde huidproblemen vermindert.
Uit onderzoek blijkt dat retinol een zeer effectief ingrediënt is in de strijd tegen pigmentvlekken, huidveroudering en acne.

Wat is retinol?

Retinol is een voorstadium van vitamine A en krijgen we met name binnen via onze voeding. We maken deze vitamine niet zelf aan, maar kan met name gestimuleerd worden door producten die we eten of door huidverzorgingsproducten. Vitamine A vind je terug in voeding zoals spinazie, wortelen, broccoli, zuivel, eieren, vlees en vis. Vitamine A is belangrijk voor een goede gezondheid, omdat het invloed heeft op de groei van het afweersysteem. Zo zal het lichaam beter beschermd zijn tegen bacteriën. Daarnaast helpt het bij de aanmaak van collageen en elastine, welke zorgen dat je huid stevig blijft zonder rimpels en verslapping van de huid. Door het stimuleren van collageen en elastine versnelt de celvernieuwing, waardoor de huid gladder en egaler wordt.

Wat is het verschil tussen vitamine a-zuur en retinol?

Retinol valt onder de verzamelnaam retinoïden en is samen met vitamine a-zuur de meest effectieve vorm. Vitamine a-zuur heeft goede resultaten op het verminderen van huidveroudering, pigmentatie en acne. Echter brengt het meer risico op bijwerkingen met zich mee en is daarom enkel op recept van de arts verkrijgbaar. Retinol is een minder sterke variant van vitamine a-zuur en is een veelgebruikt ingrediënt in cosmetica producten.

Waarom is retinol effectief?

Retinol wordt, zodra het is opgenomen door de huid, direct omgezet in retinoïnezuur. Retinoïnezuur is de stof die de huidverbetering realiseert. Retinol zorgt voor een herstellend vermogen van de huidcellen. Het vertelt andere huidcellen hoe ze zich moeten herstellen en dat ze nieuwe cellen moeten aanmaken. Hierdoor schilfert de huid af en komen er gezonde cellen voor in de plaats. Doordat er gezonde cellen ontstaan verminderen pigmentvlekken langzaam. Retinol neutraliseert talg en exfolieert de huid waardoor de dode huidcellen verdwijnen en het talg makkelijk de huid kan verlaten. De resultaten van retinol zijn na een aantal maanden zichtbaar.

Wat zijn de risico’s?

Retinol is effectief maar niet zonder risico’s. Het kan namelijk niet door iedereen gebruikt worden. Het komt vaak voor dat droge en gevoelige huidtypen veel irritatie en een droge huid ervaren bij het gebruik van retinol. Nu is het erg afhankelijk welk percentage retinol het product bevat, welke variant van vitamine A het is en welke andere producten je gebruikt. Een goed advies van een huidexpert is daarom onmisbaar bij optimaal gebruik van retinol. De huidexpert kan advies geven over hoe het product opgebouwd kan worden en welke andere producten geschikt zijn voor jouw huidtype.

Retinol kan niet goed tegen licht en lucht dus let op dat je geen retinol koopt in een potje en dat je deze niet in de zon zet. De werking gaat dan achteruit en je hebt dan eigenlijk niets meer aan het product.

Je huid heeft tijd nodig om aan retinol te wennen. Geef je huid minimaal zes weken de tijd om te wennen aan het gebruik.

Welke ingrediënten werken goed samen met retinol?

We raden aan om je huidverzorgingsproducten aan te passen op het gebruik van retinol producten. Doordat de celvernieuwing wordt gestimuleerd kan de huid de eerste paar weken droger aanvoelen en licht gaan vervellen. Schrik hier niet van, want dit is heel normaal en juist wenselijk. Het product doet namelijk zijn werk. Om de huid minder droog aan te laten voelen, raden we aan om voornamelijk milde producten te gebruiken. Vitamine C, E en niacinamide zijn een goede aanvulling op retinol. Deze drie krachtige antioxidanten zorgen voor hydratatie, bescherming van de huidcellen en een betere huidbarrière. Tot slot maakt retinol de huid gevoelig voor UV straling, waardoor sneller huidschade door de zon ontstaat. Gebruik retinol in de avond in plaats van overdag en gebruik altijd een zonbescherming met minimaal factor 30. Het gebruik van retinol wordt afgeraden tijdens de zwangerschap of het geven van borstvoeding omdat er geen onderzoek naar gedaan is.

Retinol bij Skinsis Clinic

Bij Skinsis Clinic maken we veel gebruik van het ingrediënt retinol. Wij gebruiken Retinol in een hoge concentratie als peeling. Ook bieden wij producten aan met dit ingrediënt zoals SkinCeuticals Retinol o,3.

Ben je ook geïnteresseerd in huidverbetering en benieuwd naar onze producten met retinol? Je kunt bij ons gratis en vrijblijvend een consultgesprek inplannen. Boek hier je gratis consult.

 

Leave a Reply

BOEK HIER EEN GRATIS CONSULT