fbpx Skip to main content

Ben je van vakantie gekomen en zie je dat je er wat pigmentvlekjes aan over hebt gehouden? Wij vertellen je wat pigmentatie is en wat onze favoriete ingrediënten zijn om pigmentatie te verminderen.

Pssst… er zitten ook een paar ingrediënten bij die pigmentatie helpen te voorkomen.

Wat is pigmentatie?

Pigmentvlekken zijn het gevolg van een verstoorde aanmaak van melanine (pigment). Pigment is een bruine kleurstof die wordt gemaakt door pigmentcellen. Door kleine korreltjes pigment af te geven aan de buitenste laag van je opperhuid, krijgt je huid haar kleur. Onder invloed van zonlicht neemt het aantal werkzame pigmentcellen en de aanmaak van pigment toe: de huid wordt bruin. Bij een verstoring van dit proces, kunnen pigmentvlekken ontstaan. De zon speelt meestal een belangrijke rol. Maar ook aanleg, hormonale veranderingen en het gebruik van irriterende stoffen in cosmetica kunnen voor pigmentverschuiving zorgen.

Nu weet je wat pigmentatie is en nu volgen wat tips om het te voorkomen of te verminderen:

1. Gebruik iedere dag een product met SPF (sun protection factor)

Zelfs als er geen zon schijnt is het belangrijk om een zonbescherming te gebruiken. De UV straling komt namelijk gewoon door wolken heen. Wist je trouwens dat er zelfs foto’s zijn van vrachtwagenchauffeurs die lang met de linker kant van hun gezicht naar het raam hebben gezeten en dat aan die kant veel meer rimpels en zonschade aanwezig is?
Extra reden dus om de dag te beginnen met een goede zonbescherming. Kies hierbij voor minimaal factor 30.

2.  Exfoliëren is een belangrijke stap bij pigmentatie

Het is namelijk zo dat als je veel dode huidcellen hebt, je pigmentvlek donkerder lijkt dan hij eigenlijk is. Dit komt door het opstapelen van pigment. Met die reden is het zinvol om je huid zo dun mogelijk te houden. Glycolzuur is bij voldoende hoge concentratie bewezen effectief in het verminderen van oppervlakkige pigmentvlekken. Kijk wel eerst naar je huidtype, want als je een vette huid hebt, dan kun je beter voor een exfoliant met salicylzuur kiezen in plaats van glycolzuur. Laat je goed adviseren over het gebruik van een exfoliant zodat je niet te vaak exfolieert en met de verkeerde zuren. Dit zou namelijk juist pigmentatie kunnen veroorzaken. Daarnaast is nóg beter insmeren met een SPF noodzakelijk.

3. Gebruik een product die het enzym tyrosinase remt

Dat enzym is nodig voor de pigmentvorming. Bij toepassing van een ingrediënt die de tyrosinase remt, wordt er minder pigment gevormd doordat de verbinding wordt geblokkeerd. De bestaande pigmentvlekken groeien langzaam uit, terwijl er een minder gepigmenteerde huid voor in de plaats komt. De ingrediënten die werken op de tyrosinase verminderen het huidige pigment maar helpen ook nieuw pigment te voorkomen. De volgende ingrediënten werken op de tyrosinase:

Hydrochinon (hydroquinone): dit ingrediënt is alleen verkrijgbaar in zeer hoog geconcentreerde producten die vaak op recept verkrijgbaar zijn. Let op dit ingrediënt kan irritatie van de huid geven.

Azelaïnezuur (azelaic acid) & Arbuine (arbutane) noemen ze ook wel eens de vervangingen van hydrochinon en zijn zonder recept verkijgbaar. Deze ingrediënten geven minder kans op irritatie, maar is daardoor ook iets minder werkzaam dan hydrochinon.

Vitamine C (ascorbic acid): zoals je in onze vorige blog hebt kunnen lezen is vitamine C een alleskunner! Want ook in dit geval doet vitamine C veel goeds. Het ingrediënt onderdrukt de tyrosinase waardoor pigmentatie wordt voorkomen, maar heeft daarnaast ook een verhelderende werking op het pigment. Vitamine C is een prettig ingrediënt omdat er weinig negatieve bijwerkingen aan zitten. Vitamine E versterkt de werking van vitamine C. Het is dus een mooi duo om toe te voegen aan je regime.

Kojic zuur (kojic acid): dit ingrediënt zie je niet in veel skincare producten in Nederland, maar geeft mooie resultaten op pigmentatie. Het is een vrij heftig ingrediënt dus laat je bij het gebruik van dit ingrediënt goed voorlichten.

4. Niacinamide (vitamine B3) vermindert oppervlakkige pigmentvlekken

Niacinamide onderdrukt het vervoer van het aangemaakte pigment naar de bovengelegen huidcellen. Hierdoor zorgt het op een milde wijze voor het minder zichtbaar worden van pigmentatie. Er zijn weinig negatieve bijwerkingen bekend van niacinamide maar wel veel positieve. Het zou de huidbarrière herstellen en hydraterende eigenschappen hebben.

5. Tot slot: gebruik retinol in je thuisregime

Bewezen effectief bij pigmentvlekken. Retinol is een afgeleide van vitamine A zuur en is zonder recept verkrijgbaar. Het heeft een exfoliërende en egaliserende werking.

Nu je weet welke ingrediënten de pigmentatie kunnen voorkomen en verminderen, is het belangrijk om de juiste ingrediënten bij jouw huidtype te gebruiken. Zoals we al eerder aangaven is advies belangrijk. Ingrediënten die je zonder advies kunt gebruiken zijn:

  • SPF
  • Vitamine C & E
  • Niacinamide

Welke producten zijn nu geschikt om op een veilige manier pigmentvlekken te behandelen?

Hieronder vindt je een aantal producten die wij regelmatig adviseren aan onze klanten:

Ploretin CF serum 
CE Ferulic serum
Advanced Pigment Corrector
Retinol
Metacell renewal B3
Brightening UV Defense SPF 30

Behandeling pigmentvlekken

Skinsis Clinic biedt verschillende behandelmethodes om pigmentvlekken te behandelen. De keuze wordt bepaald door de grootte en de locatie van de pigmentvlek, de diepte waarop de pigmentlaag zich bevindt en de concentratie van het pigment in de huid. De verschillende behandelmethodes zijn:

IPL lichttherapie. Lichtflitstherapie is een effectieve methode om ouderdomsvlekken of zonnevlekken te verwijderen. De behandeling kan toegepast worden op alle locaties van het lichaam, zolang er voldoende contrast is te zien tussen de vlek en de normale huidkleur. Het licht verhit het pigment zodanig sterk dat de vlek zal afbreken. De omringende huid en de huid onder het pigment blijven intact, alleen de vlek zelf wordt behandeld. Lees meer over deze behandeling

Medische peeling. Peelings kunnen de huid een egale teint geven. Een belangrijk ingrediënt van deze peelings is o.a. melkzuur. Melkzuur heeft de eigenschap om hyperpigmentaties op te lichten en reguleert de productie van melanine. Lees meer over deze behandeling

Micro needling. Met micro-needling (een vorm van Collageen Inductie Therapie) wordt, door middel van hele kleine, steriele naaldjes die vibrerend op de huid terecht komen, kleine openingen in de huid gemaakt. Tijdens de behandeling maakt de huidspecialist gebruik van krachtige werkstoffen gericht op wat jouw huid nodig heeft. Het natuurlijke herstelproces wordt geactiveerd waardoor nieuw collageen en elastine wordt aangemaakt. De huidteint wordt hierdoor egaler. Lees meer over deze behandeling

Camouflage therapie bij hyperpigmentatie. Soms kan camouflagetherapie een aanvulling zijn voor een huid met hyperpigmentatie en een onregelmatige teint. Bij Skinsis Clinic werken we met de professionele camouflageproducten van Oxygenetix aan. Deze ademende foundation laat de huid sneller herstellen na een behandeling en bevat tevens zonbescherming factor 30. Lees meer over deze behandeling

Huidtherapeutische producten. De beste resultaten behaal je zodra bovenstaande behandelingen gecombineerd worden met het gebruik van huidproducten thuis, die een diepe egaliserende werking hebben in de huid. Producten van Skinceuticals bevatten hoge concentraties werkzame stoffen, zoals anti-oxidanten en melanineremmers om hyperpigmentaties en een onregelmatige huidteint te vervagen en de activiteit van pigmentcellen te reguleren.

Afspraak maken

Wil je liever een persoonlijk advies? Je kunt bij ons geheel gratis en vrijblijvend een consultgesprek inplannen. Skinsis Clinic is naast de reguliere openingstijden ook in de avond en op zaterdag geopend. Wij verwelkomen je graag in onze praktijk! Plan hier je consult 

Leave a Reply

BOEK HIER EEN GRATIS CONSULT